Przepis jak ugotować bardzo prostą w przygotowaniu i smaczną zupę ziemniaczaną zwaną również kartoflanką . Jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to warto spróbować :)
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 3 l zupy

1,5 litra wywaru mięsnego
1 kg obranych ziemniaków
150 g wędzonego boczku
200 g śmietany 12% lub 18% (8 łyżek)
1 średnia cebula (70 g)
kawałek selera (80 g)
1 marchew (200 g)
1 korzeń pietruszki (80 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub masło do podsmażenia boczku

przyprawy :
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
duża szczypta majeranku
1 – 2 łyżki przyprawy w płynie (użyłam maggi)
2 – 3 szt. suszonych grzybków
sól ,pieprz

jeżeli nie chcemy używać przyprawy w płynie możemy użyć lubczyk
W nawiasach podałam orientacyjnie ile ważyły poszczególne składniki na zupę .

Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje , na którym znajduje się dokładny opis przygotowania zupy ziemniaczanej – kartoflanki . Jeżeli na filmie pokazałam coś nie dokładnie to w przepisie na blogu na pewno to opisałam dokładniej .

i zachęcam również do polubienia Babci na Facebook :)

Pozdrawiam serdecznie

source

(34487)

FOODporn.pl Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka

About The Author
-

12 komentarzy

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>