Jest to jedna z wielu polskich zup, które ostatnio zostały trochę zapomniane a jest to bardzo łatwa w wykonaniu, pożywna i niezwykle smakowita zupa. Polecam i życzę smacznego !!!
Przepis, składniki:
– 1,5 – 2 l bulionu ( może być z kostki)
– 10 dag wędzonego boczku
– 30 dag kiełbasy np. podwawelskiej
– 2-3 średnie cebule
– 4-5 ziemniaków
– 2-3 średnie marchewki
– 1 średnia pietruszka
– kawałek selera
– sól, pieprz, majeranek
– 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
• do bulionu wrzucam całe warzywa, gotuję do miękkości warzyw
• kiełbasę obciągam ze skórki, kroję w cienkie plasterki
• wędzony boczek kroję w drobną kostkę
• na zimną patelnię wrzucam boczek i kiełbasę, włączam grzanie i podsmażam
• gdy pojawi się wytopiony tłuszcz, zlewam jego nadmiar
• cebulę obieram i kroję w drobną kostkę
• do smażącej się kiełbasy i boczku wrzucam pokrojoną cebulę, smażę do zeszklenia cebuli
• ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę, dorzucam je na patelnię
• doprawiam majerankiem i smażę mieszając ok. 10 min.
• po tym czasie dolewam ok. 100-150 ml bulionu z gotujących się warzyw, zmniejszam grzanie i duszę pod przykryciem ok. 10 min.
• z bulionu wyjmuję warzywa, zostawiam je na chwilę aby ostygły
• następnie zawartość patelni wlewam do bulionu
• przestudzone warzywa kroję na kostkę i wrzucam do zupy
• dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek
• doprawiam do smaku pieprzem i ewentualnie solą
• zmniejszam grzanie i gotuję jeszcze ok. ½ godz. aby wszystkie smaki się połączyły

source

(8220)

FOODporn.pl Zupa ziemniaczana – kartoflanka

About The Author
-

1 komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>