ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY

Pełny przepis poniżej:
Składniki:
– 1 główka młodej kapusty (ok. 500 g)
– 2 młode duże ziemniaki
– 1 średnia cebula
– 3 marchewki
– 2 łyżki masła klarowanego
– 1200 ml (6 szklanek) bulionu warzywnego (lub mięsnego)
– świeżo zmielony pieprz
– sól
– 6 łyżek drobno posiekanego koperku
– 4 łyżki drobno posiekanego świeżego lubczyku
– śmietana 12% do podania

Przygotowanie:
1. Umyte ziemniaki obierz, wypłucz i pokrój w kostkę (1 cm x 1cm).
2. Marchew i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, pokrój ją na 4 części i wykrój głąb.
4. Ćwiartki kapusty pokrój na cienkie paski.
5. W sporym garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj do niego pokrojoną cebulę i marchewkę i smaż przez 2 min cały czas mieszając.
6. Wlej bulion i gotuj 5 min od momentu wrzenia.
7. Dodaj ziemniaki i kapustę i gotuj na średnim ogniu do miękkości warzyw.
8. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmij z ognia.
9. Dodaj koperek i świeży lubczyk. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 5 min.
10. Podawaj polaną śmietaną.

Wskazówka: Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, zamiast soli użyj sosu rybnego lub sojowego.Twoja zupa nabierze wtedy nieco orientalnego charakteru.

Smacznego!

source

(396)

FOODporn.pl Zupa z młodej kapusty

About The Author
-