Bardzo łatwa w przygotowaniu zupa, niezwykle smaczna i sycąca, stanowi jednodaniowy pełnowartościowy posiłek. Gorąco polecam i życzę smacznego !!!
Zupa z młodej fasolki szparagowej – przepis:
Składniki:
– 500 g żółtej fasolki szparagowej ( lub zielonej )
– 500 g żeberek wieprzowych
– 4 średnie marchewki
– 1 duży pęczek natki pietruszki
– 500 g ziemniaków
– 2 i ½ łyżki „ jarzynki”- kilka kulek ziela angielskiego
– 2 l wody
– ok. 100 ml śmietany 18 % do zup
Przygotowanie:
• mięso i wszystkie warzywa myję pod bieżącą zimną wodą
• żeberka zalewam 2 l zimnej wody dodaję 2 łyżki „ jarzynki” i kilka kulek ziela angielskiego, wstawiam na palnik i zagotowuję
• w tym czasie z fasolki odcinam końcówki, jeśli jest już łyko to je ściągam i kroję fasolkę na ok. 2 cm kawałki
• marchewkę obieram ze skórki i kroję w kostkę
• natkę pietruszki drobno siekam, część zostawiam do posypania zupy – jak będzie gotowa
• pokrojone warzywa dorzucam do gotujących się żeberek, gotuję na małym ogniu ok. 2 godz.
• ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę
• gdy żeberka są miękkie, dorzucam do zupy ziemniaki
• gdy ziemniaki zmiękną, wyłączam grzanie, doprawiam zupę do smaku „ jarzynką”
• śmietanę zahartowuję łyżką gorącej zupy i dodaję do zupy, mieszam
• gotową zupę posypuję posiekaną natką pietruszki
Jest to bardzo łatwa w przygotowaniu zupa, jest bardzo smaczna i sycąca. Jej smak zawsze kojarzy mi się z latem i wakacjami. Wszystkim gorąco polecam i życzę smacznego !!!

source

(12584)

FOODporn.pl Zupa z młodej fasolki szparagowej

About The Author
-

3 komentarze

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>