Przepis na cynamonowo-imbirowy krem z dyni z karmelizowaną cebulą:
Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy z niej miąższ z pestkami i kroimy w kostkę (im drobniejsza kostka tym dynia szybciej zmięknie podczas gotowania), cebulę również kroimy w kostkę; imbir obieramy za pomocą łyżeczki i siekamy. Do rozpuszczonego w garnku masła dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu oraz gałkę i podsmażamy na małym ogniu przez ok. 20 sekund ciągle mieszając. Dorzucamy połowę posiekanej cebuli. Gdy cebula się zeszkli dodajemy dynię i imbir. Podsmażamy wszystko razem ok 2-3 minuty. Zalewamy warzywa wodą i sokiem pomarańczowym oraz wrzucamy kostkę rosołową. Zwiększając ogień doprowadzamy zupę do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki dynia nie zmięknie (10-20 min w zależności od gatunku i wielkości kawałków dyni). Gdy dynia zmięknie zdejmujemy zupę z gazu, dodajemy mascarpone i wszystko razem miksujemy za pomocą blendera.

W ramach dodatku karmelizowana cebula:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drugą połowę posiekanej cebuli. Gdy cebula się lekko przyrumieni dodajemy pół łyżeczki cynamonu i łyżkę cukru. Wszystko smażymy na małym ogniu ciągle mieszając ok. 30 sekund dopóki cukier się nie skarmelizuje. Karmelizowaną cebulę dodajemy do rozlanej do talerzy zupy.

Skład:
ok. 600g dyni
2 cebule
1 litr wody
1 kostka rosołowa
1/2 szklanki soku pomarańczowego
2 kopiaste łyżki stołowe mascarpone
ok. 3 centymetrowy kawałek imbiru
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Czas przygotowania: 25 — 35 minut
Porcja: dla dwóch osób
Koszt: około 20 złotych

source

(1295)

FOODporn.pl ZUPA Z DYNI – Lunchtime odc. 13

About The Author
-

1 komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>