ZUPA WARZYWNA Z JARMUŻEM PODAWANA Z CHIPSAMI Z JARMUŻU

Pełny przepis poniżej:

Składniki:
– 300 g jarmużu
– 4 ziemniaki
– 2 łyżki kaszy pęczak
– 1 duża marchewka
– 1 mała pietruszka
– 1 mała cebula
– 2 ząbki sprasowanego czosnku
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– sól morska
– pieprz ziołowy
– 2 l wody
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– śmietana 18% do podania

Chipsy z jarmużu:
– kilka dużych liści jarmużu
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– szczypta chili
– szczypta soli
– szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:
1. Zrób chipsy z jarmużu. Liście jarmużu umyj i dokładnie wysusz. Wytnij grube żyłki ze środkowych części liści, następnie tak oczyszczone liście potnij na mniejsze kawałki. Gotowe listki wrzuć do miski i wymieszaj z olejem, startą skórką z cytryny i przyprawami. Tak przygotowane liście układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 3-5 min w 150°C, aż chipsy będą chrupkie. Pamiętaj aby układać liście na blaszce tak, aby się nie dotykały.
2. Obierz i pokrój warzywa. Cebulę posiekaj, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę. Jarmuż umyj, oderwij środkowe grube żyłki i grubo poszatkuj.
3. Cebulę zeszklij w garnku na oliwie, następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i sprasowany czosnek. Wymieszaj i podsmażaj przez ok. minutę.
4. Warzywa zalej wodą, dodaj kaszę oraz sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok. 20 minut.
5. Dodaj jarmuż i gotuj jeszcze 10 min.
6. Zupę podawaj zabieloną śmietaną z chipsami z jarmużu.
Smacznego!

source

(5)

FOODporn.pl Zupa warzywna z jarmużem podawana z chipsami z jarmużu

About The Author
-