About The Author
-

7 komentarzy

  • Monika Kaprysek
    Reply

    Obejrzałam wszystkie możliwe filmy na yt, i polskie i zagraniczne. To taka ichnia zupa jak nasz bigos. Co kucharz/kucharka to inne składniki. Jestem osobą taką, która jak nie sprawdzi to się nie wypowie. Więc sprawdziłam, SERIO wszystkie możliwe przepisy dążąc do tego, którego smak z pobytu w Tajlandii pamiętam do dzisiaj. I…. udało się. Przy seeeetnym podejściu ale udało się odtworzyć ten niepowtarzalny smak, który zapamiętałam z wycieczki do Tajlandii i nie było to danie restauracyjne tylko uliczne! Na patelni rozgrzej łyżkę masła i przesmaz łyżkę posiekanego czosnku, imbiru, cebuli i dodaj jak już będą ok 3-4 łyżki pomidorów. Podgotuj minutę i dodaj pastę carry! Pastę… Nie żadne suche przyprawy. Mleczko kokosowe, 2 puszki i ok pół litra bulionu warzywnego lub z kurczaka.. wtedy wrzucamy ok 5-6 grzybów szitake albo naszych pieczarek ale tych brunatnych. Sok z połowy limonki i startą skórkę oraz odrobinę kurkumy. Można dodać kolendrę ale jak nie mamy spokojnie sprawdzi się nasza pietruszka i tyle. Oczywiście sól, pieprz do smaku i…
    …. łyżka cukru palmowego ale spokojnie sprawdzi się cukier trzcinowy. Krewetki na sam koniec i uwaga! Gotujemy świeże 2 min a gotowane tylko wrzucamy do wrzątku i już…. inaczej będą gumowe. Sprawdzone!!
    Ryż? Makaron? To już kto co lubi.. mi najbardziej smakuje z chrupiącą bułka.. pozdrawiam.. spróbujcie! Będzie suuuper! Najbardziej zbliżony smak do zupy w Tajlandii.

  • Karol D
    Reply

    gdybyś jeszcze posmazyl pancerze i podlal delikatnie winem to urwaloby jaja przy samej dupie. Szybki i zajebisty przepis. Dzieki

  • kulinarnatv pl
    Reply

    Z tymi składnikami nie jest aż tak strasznie. Większość jest dostępna w naszych marketach. Są też sklepy internetowe. Można też trochę pozamieniać. Zamiast galangalu dać imbir itp.
    Pozdrawiam i życzę smacznego :)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>