ZASUBSKRYBUJ KANAŁ ➡➡➡
FACEBOOK ➡➡➡
INSTAGRAM ➡➡➡
TWITTER ➡➡➡

Przedstawiam Wam przepis na prostą zupę tajską z krewetkami, w przygotowaniu której pomógł mi Leszek Stanek :) Inspiracja Azja Express ;-)

PRZEPIS:

dla 4 osób

czas przygotowania:15 min.
czas gotowania: 15 min.

Składniki:

20 krewetek
1 litr mleka kokosowego
250 – 500 ml rosołu z kury
1 łyżka pasty Tom Yum
1 łyżka pasty Tom Kha Gai
10 cm kawałek pasty z tamaryndowca
2 trawy cytrynowe, zgniecione i pokrojone na ukos
5 cm galangalu pokrojonego w plasterki
1 zielona papryczka oko ptaka, drobno pokrojona razem z pestkami
1 łyżka cukru palmowego
1 łyżka sosu rybnego – nam pla
garść liści kaffiru
garść świeżej kolendry, grubo posiekanej

Sposób przygotowania:
W suchym rondlu upraż trawę cytrynową i galangal, smaż ok. 2 min., dodaj papryczkę. Do garnka wlej mleko kokosowe i 250 ml bulionu. Podgotuj całość.
Rozpuść pastę z tamaryndowca i dodaj do garnka 2 łyżki sosu, który w ten sposób otrzymałeś. Następnie do zupy, dodaj pastę Tom Yum i Tom Kha Gai, sos rybny, cukier. Całość zagotuj.
Jeśli Twoja zupa jest za gęsta, dodawaj bulion stopniowo do uzyskania konsystencji kremowej.
Gdy zupa będzie się mocno gotować, dodaj krewetki, gotuj ponownie 2 min, dodaj garść liści kaffiru i kolendry, pomieszaj całość.
Podawaj w sporych miseczkach.

source

(53348)

FOODporn.pl Zupa tajska z krewetkami | PASCAL W DOMU + gość: Leszek Stanek

About The Author
-

28 komentarzy

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>