Subskrybuj kanał:
Facebook:

Zupa szczawiowa jest jednym z podstawowych dań kuchni polskiej. Wszyscy ją znają i kochają. Ale jak smakuje idealna szawiówka? Oto przepis!

Składniki:
3 l wody
500 g skrzydełek kurczaka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 młoda włoszczyzna
500 g ziemniaków
200 g świeżego szczawiu
150 ml śmietany 30%
1 surowe żółtko
jajka na twardo
Sól, pieprz
ew. szczypta cukru, do złamania smaku

Sposób przyrządzania:
Opłukane kości zalej wodą. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie. Gotuj do miękkości na małym ogniu. Dodaj włoszczyznę i ziemniaki. Gotuj do miękkości warzywa, pod koniec dodaj szczaw. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Zdejmij z palnika. Wlej śmietanę wymieszaną z żółtkiem, cały czas energicznie mieszając. Zupę podawaj z jajkkiem na twardo.

source

(5095)

FOODporn.pl Zupa szczawiowa z jajkiem na twardo [Jakub Kuroń gotuje]

About The Author
-

3 komentarze

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>