Przepis na pyszną wiosenną zupę podawaną zwyczajowo z jajkiem na twardo. Gorąco polecam i życzę smacznego !!!
Składniki:
na wywar:
– szyja i skrzydełka z kaczki ( mogą być żeberka lub udka z kurczaka itp.)
– 1 mała marchewka
– ½ pietruszki
– kawałek selera
– kawałek pora
– 1 mała cebula
– saszetka z przyprawami do rosołu lub 1 listek laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, szczypta lubczyku, pół łyżeczki suszonej cebuli)
– 1 płaska łyżka soli lub „ jarzynki”
– 1,5 l wody
do wywaru
– pęczek szczawiu ok. 300g
– ok. 100 ml śmietany 18% do zup
– 1 łyżka mąki
– sól, pieprz, cukier do smaku
Dodatkowo:
– jajka ugotowane na twardo – po 1 sztuce na porcję zupy
Sposób przygotowania:
– umyte mięso i warzywa wkładam do garnka zalewam zimną wodą, dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw
– w tym czasie przebieram i myję szczaw
– szczaw drobno siekam
– gotowy wywar przecedzam
– do czystego wywaru dodaję szczaw, zagotowuję
– śmietanę mieszam z mąką, zahartowuję gorącą zupą i wlewam do zupy, mieszam,
wyłączam grzanie
– zupę doprawiam szczyptą cukru dla złamania kwaśnego smaku i jeśli trzeba solą i pieprzem
– podaję z ugotowanym na twardo jajkiem

source

(11384)

FOODporn.pl Zupa szczawiowa

About The Author
-

3 komentarze

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>