2015-11-16
Copyright © Andrzej Sałkiewicz Krystyna Leszczyńska ITSnews
Zupa Rybna kokosowo-pomidorowa z kawałkami łososia wykonywana w czasie warsztatów promującą książkę Lidla „Ryby Są Super”
Jak pokazują dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada zaledwie ok. 13 kilogramów ryb w ciągu roku1. Chętnie sięgamy po nie w okresie świątecznym, jednak na co dzień ryby i owoce morza rzadko goszczą na polskich stołach. Zdaniem ekspertów, to zdecydowanie za mało. „Ryby i owoce morza mogą wydawać się mało dostępnym i trudnym w obróbce oraz przygotowaniu produktem. Nic bardziej mylnego – ryby bowiem są nie tylko smaczne i zdrowe, lecz także można je szybko i z łatwością przyrządzić. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je wybierać i w jaki sposób z nimi postępować oraz z czym je łączyć. Taką wiedzę przekazujemy klientom Lidla wspólnie z Dorotą Wellman w naszej nowej książce” – mówi Karol Okrasa, szef kuchni i współautor książki „Ryby są super”. Zdaniem kucharza, walka z mitami na temat ryb jest ważna, ponieważ są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, minerałów i witamin, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

source

(9693)

FOODporn.pl Zupa Rybna z kawałkami łososia. Karol Okrasa, Dorota Wellman. Ryby Są Super.

About The Author
-