Przepis na przepyszną, bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu zupę ( ok. 30 min.), która podana z groszkiem ptysiowym stanowi bardzo pożywne danie. Gorąco polecam !!!
Składniki:
– 3 duże pory – białe części
– 3 średnie cebule
– 4 – 5 łyżek masła
– 1 ½ l bulionu warzywnego lub drobiowego ( może być z kostki )
– 200 g szynki
– 200 g kremowego serka topionego
– kilka łyżek śmietany 18% ( do zup) – ilość wg uznania
– sól, pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– potarty twardy żółty ser – do posypania zupy
– natka pietruszki– do posypania zupy
– bagietka grzanki lub groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
• obraną cebulę kroję w kostkę
• oczyszczone i umyte białe części porów kroję w pół plasterki o grubości ok. 0,5 cm
• szynkę kroję w plastry o grubości ok. 3 mm, następnie w słupki o tej samej grubości
• w garnku rozpuszczam połowę masła, na rozgrzane wrzucam cebulę lekko solę, chwilę smażę, potem dodaję resztę masła i pory, mieszając cały czas podsmażam do zeszklenia
• pory i cebulę zalewam bulionem, dodaję pokrojoną szynkę i gotuję na małym ogniu ok. 20 min.
• kiedy pory są już miękkie, kroję serek topiony w kostkę i dodaję do zupy, mieszam do rozpuszczenia
• zupę doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową
• na koniec dodaję kilka łyżek śmietany ( do smaku, śmietana nie powinna zdominować smaku ) mieszam i wyłączam grzanie
• żółty ser trę na tarce o drobnych oczkach
• natkę pietruszki siekam

Na talerzach zupę posypuję potartym serem i natką pietruszki, podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami albo z bagietką.

source

(5044)

FOODporn.pl Zupa porowo-serowa

About The Author
-