ZASUBSKRYBUJ KANAŁ ➡➡➡
FACEBOOK ➡➡➡
INSTAGRAM ➡➡➡
Blog ➡➡➡

Składniki na 4 miseczki:
2 łyżki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku posiekane
1 cebula posiekana
2 starte marchewki
pół szklanki surowej czerwonej soczewicy
3/4 l bulionu warzywnego lub wody
1 passata lub pol litra domowego przecieru
jeśłi lubisz mocno pomidorową dodaj koncentrat
duża szczypta kurkumy
szczypta, soli i pieprzu
poł chili posiekanego (jeśli lubisz ostrość)
pól szklanki mleka kokosowego
słonecznik, natka do posypania

Podsmaż na oleju kokosowym cebulę, czosnek, soczewicę, marchewkę, posyp kurkumą, dodaj chili, zalej wodą lub bulionem, dodaj przecier, zagotuj około 10 min, dodaj sól pieprz, mleko kokosowe, zagotuj. Zmiksuj całość na krem, możesz nie miksować jeśli wolisz taką formę. Posyp słonecznikiem i natką. Smacznego!

source

(47068)

FOODporn.pl Zupa pomidorowa FIT | Jedz inaczej

39 komentarzy

  • Mirosław Krzysztof Nowak
    Reply

    Cholernie logiczne i konsekwentne. Chwalić naukowo udowodnione wartości zdrowotne przetworzonych pomidorów i ganić naukowo udowodnioną szkodliwość oleju kokosowego. Bo tak. Bo Pańcia powiedziała: "ustalmy, że jest zdrowy". Akurat…. Już lecę. Acha, no. Niezdrowy i koniec. Bierz kobieto odpowiedzialność za swoje słowa.

  • Agata Kołacz
    Reply

    Wstyd się przyznać, ale to chyba moja pierwsza zupa w życiu :) Nigdy nie przepadałam za zupami, od kiedy jednak zupy "krem" są modne, to lubię jeść właśnie zupki tego typu, wcześniej kojarzyłam zupy z niezachęcającymi kawałkami warzyw w wodzie, nienawidzę też marchewki gotowanej w zupie, ale ta pomidorówka wyszła przepyszna! :)) Mimo obecności marchewki.Jedyny mój błąd że chyba za słabo ją zblendowałam lub dałam za dużo marchewki, bo wyszła nie taka "jednolita" jak bym chciała :P Dodałam dwie sztuki marchewki jak w przepisie, ale wyszło wizualnie sporo więcej niż na filmiku. :D

  • Ania Domaradzka
    Reply

    Dzień dobry od niedawna Panią oglądam? właśnie zrobiłam zupę super? faktycznie zajmuje to max 20min.jakos dziwnym trafem mialam większość składników,ale nie bardzo wiedzialam co z nimi zrobic jak np.z mlekiem kokosowym,a tu pomidorowa mysle,ze w moim domu nie wszystko sie przyjmie,bo gotuje tradycyjnie,ale staram sie zeby potrawy były roznorodne ja kremy lubie,ale reszta woli tradycyjne zupy,ale teprzepisy sa tak fajne,ze gdyby to robic dla 1os.to raz ,ze szybko i spokojnie na dwa dni np.taka zupa,bo jem miseczke i sie najadlam,bo nie zawsze gotuje codziennie pożywna zupa.a jaka eksplozja smaku.aha i robilam placki bananowe smazylam przez dwa dni,bo one tak strasznie mi smakowaly,banan podgrzany wydobywa z siebie jakis jeszcze slodszy smak pyszne,ale zeby nie smazyc na oleju wrzucilam do gofrownicy rewelacja? bardzo dziękuję.

  • lineczka .closet
    Reply

    mleko kokosowe z puszki?? i część stała czy płynna , czy wymieszać razem?? :) wygląda obłednie.
    Nie potrafie gotować, szukam przepisów które mnie tego nauczą i mam nadzieje że uda mi się to z tobą :)

  • Karolina Ruszczyk
    Reply

    Kochana Pani Agnieszko, dziękuję Pani za to, że dzięki Pani kanałowi pokochałam gotowanie i uwierzyłam w to, ze potrafię tak ugotować, żeby nakarmic nie tylko moje ciało, ale i duszę;-)))

  • anna pięta
    Reply

    Pani Agnieszko
    odkryłam Pani kanał przypadkiem szukając przepisu na naleśniki …. jest to już któryś film którym jestem zachwycona oczarowana !!!!

    Świetne są Pani filmiki super zmontowane takie naturalne -duże brawo !!!
    Przy tym jest Pani piękną naturalną blondynką ? aż chce się na Panią patrzeć ,słuchać, oglądać :)
    Inspirującą – będę na Pani kanał wracać jest już w moich ulubionych ?
    Pozdrawiam ?

  • Alex S
    Reply

    Cudowna zupa. Soczewica dodaje tekstury, kurkuma rozgrzewa, a mleko kokosowe przemyca orientalną nutę. Ugotowałam i zjadłam z prawdziwą przyjemnością. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  • jozefboj
    Reply

    Nie miałam w domu czerwonej soczewicy, wiec dałam zieloną. Zamiast passaty pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Uprażyłam słonecznik. Jedyny minus, że zielona soczewica gotuje się dłużej niż czerwona i musiałam cierpliwie mieszać żeby nie przywarło. Ale wyszło obłędnie! Dziękuję za przepis. Następnym razem zrobię z czerwoną soczewicą.

  • FORGET-ME-NOT Urszula
    Reply

    Agnieszko to jak to jest z tym olejem kokosowym??? Ponieważ kilka tygodni temu w mediach pojawiła się opinia, że olej kokosowy miał być lekiem na całe zło a stał się wrogiem numer jeden:(

  • Hania Kasia
    Reply

    Fajna zupa, zrobię taką, jak tylko zaopatrzę się w przecier pomidorowy. Gdybym miała go w domu, już dziś miałabym chęć ugotować. Idealny przepis dla mnie, bo ostatnio mam mało czasu na gotowanie, a chciałabym się zdrwo odżywiać (nie zawsze mi się to udaje z braku czasu). Niedawno odkryłam ten kanał i muszę przyznać, że bardzo polubiłam.

  • Kasia B
    Reply

    Pani Agnieszko czy mogłaby Pani pod filmami umiszczać listę składników i ich proporcje. Wszystkie dania pysznie wyglądają, ale mam problem właśnie z proporcjami. Taki wpis bardzo by mi ułatwił przyrządzanie dań. Pani owsianka z piekarnika to moje ulubione śniadanie.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

  • Babcia Grace
    Reply

    P.Agnieszko, ja tez pomidorowka na rosole, makaron, miecho.:-) :-) Ale jak czytam Twoje ksiazki/ a mam wszystkie/ I ogladam Twoje filmiki, to az chce sie gotowac, jesc w/ g Twoich przepisow. Jestes Kochana, dzieki I pozdrawiam z Toronto.

  • ogród mówi
    Reply

    Twój mąż musi mieć z Tobą raj. Ja gotuje codziennie, ale często robię to za karę (moi chłopcy natychmiast w zupie „wyczują” ile serca w nią włożyłam). Głównym problemem jest właśnie czas i wymyślanie dań. Z Tobą wydaje się to proste :)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>