Przepis na tradycyjną super smaczną zupę ogórkową na żeberkach z ziemniakami i koperkiem. Gorąco polecam !!!
Składniki na 2,5 l zupy:
– 1,5 l zimnej wody
– ok. 500 g żeberek wieprzowych
– 2 średnie marchewki
– 1 duża pietruszka
– 1 średni por
– ½ średniego selera
– koperek
– natka pietruszki
– 5 kulek ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 1 łyżeczka soli
– 7 średnich ogórków kiszonych ( najlepiej własnego wyrobu)
– ewentualnie 0,5 szklanki wody z kiszenia ogórków
– 4-5 łyżek śmietany 18% do zup
– 1 łyżka mąki
– 4 średnie ziemniaki
Przygotowanie:
• umyte mięso wkładam do garnka, dodaję w całości (umyte i oskrobane) marchewki , pietruszkę i selera a pora wrzucam pokrojonego w pół plasterki, dorzucam też łodygi kopru i natkę pietruszki
• dodaję przyprawy: sól, ziele angielskie i liście laurowe
• wlewam 1,5 l wody, zagotowuję, zmniejszam grzanie, gotuję do miękkości mięsa i warzyw
• w międzyczasie kiszone ogórki obieram ze skórki i trę na tarce o grubych oczkach
• koperek siekam, delikatne łodyżki posiekane wrzucam do zupy
• miękkie mięso i warzywa wyjmuję z wywaru i czekam aż trochę ostygną, łodygi kopru i natkę pietruszki wyrzucam
• do wywaru dodaję potarte ogórki
• marchew, pietruszkę i seler kroję w drobną kostkę
• mięso obieram z kości, kroję na mniejsze kawałki
• gdy ogórki zmiękną dodaję pokrojone warzywa i mięso, zagotowuję zupę
• smakuję, jeśli trzeba dolewam wodę z kiszenia, ewentualnie trochę solę
• zupę zabielam zahartowaną śmietaną wymieszaną z mąką
• ziemniaki obieram, kroję w drobną kostkę, gotuję oddzielnie
• zupę podaję z ziemniakami i posypuję świeżym posiekanym koperkiem

source

(4853)

FOODporn.pl Zupa ogórkowa na żeberkach

About The Author
-

5 komentarzy

  • Maciej Rajewski
    Reply

    Ja się tak nie bawię. Nie mam kuchni (remont) jedynie chwilowy aneks kuchenny w pokoju w postaci stołu, krzeseł, mikrofali i czajnika elektrycznego. Chcę już gotować normalnie, a ten przepis mnie rozwalił. Samo hasło "żeberka" działa na mnie jak płachta na Macieja (byka). To trochę inny przepis na ogórkową niż ten, który ja znam, aczkolwiek w ogórkowej nigdy nie obierałem ogórków ze skórki. Po co? Skoro i tak trzemy na oczkach? Nawiasem mówiąc proszę pokaż Twój sposób na żeberka w kapuście ;-) Albo kapustę smażoną jako taką. Słyszałem, jeszcze nie próbowałem, że wychodzi genialna, gdy smażona jest wraz z porem?

  • Kasia T
    Reply

    Tak dawno nie jadłam ogórkowej, a przecież to jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam Pani przepisy :) Kotleciki z jajek z pieczarkami zrobiłam niedawno i rodzina oszalała, były przepyszne i muszę je zrobić znowu :)))

  • Joanna Stafish
    Reply

    Ale pysznie wyglada… No i po co ja to znowu pisze… hahaha… przeciez wiadomo! Bardzo pani dziekuje za kazdy przepis i za kazde nagranie. Bardzo podoba mi sie ten pomysl na lodygi kopru w zupie. Super!

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>