Łatwa i szybka w wykonaniu smakowita grzybowa zupa, wspaniale nadaje się na pierwsze danie. Gorąco polecam !!!
Składniki:
– 2 l wywaru mięsnego
– 300 g kurek
– 4-5 ziemniaków
– 1 duża marchewka
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 3 kulki ziela angielskiego
– sól, pieprz do smaku
– ok. 50 g masła
– ok. 100 ml śmietany 18%
– 1 łyżeczka mąki
– świeży koperek do posypania zupy
Sposób przygotowania:
• kurki oczyszczam z resztek igliwia i piasku, wrzucam do letniej osolonej wody w takiej wodzie otwierają się blaszki i łatwo pozbyć się resztek piasku
• ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę
• obraną marchewkę kroję w plasterki
• czosnek siekam
• do mięsnego wywaru wrzucam ziemniaki, marchew i czosnek dodaję liść laurowy, ziele angielskie i ok. ½ łyżeczki pieprzu, gotuję na minimalnym grzaniu ok. 15 min.
• cebulę kroję w kostkę
• na rozgrzane masło wrzucam kurki i cebulę, lekko solę, podsmażam do zredukowania płynu, następnie dodaję do zupy i gotuję ok. 15 min.
• na koniec do zupy dodaję śmietanę wymieszaną z mąką
• zupę podaję z posiekanym świeżym koperkiem

source

(2911)

FOODporn.pl Zupa kurkowa

About The Author
-