Zupa krem z zielonego groszku – www.thermomania.com.pl
1. Do naczynia miksującego włożyć 100g cebuli pokrojonej na kawałki, 1 ząbek czosnku, 100g pora (ja dodaję także zieloną część) i 20g oliwy z oliwek lub oleju, posiekać 4s/obr.4. Zgarnąć zawartość naczynia w dół, ustawić duszenie 7min/120°C/obr.1.
2. Do naczynia dodać 100g korzenia selera pokrojonego na kawałki, 350g zielonego mrożonego groszku (nie trzeba go rozmrażać), 450g wody, 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 400g różyczek brokuła, posypać je łyżeczką soli, nałożyć pokrywkę, gotować na parze 20min/Varoma/obr.1.
3. Zdjąć przystawkę Varoma. Do naczynia miksującego wlać 50g śmietany roślinnej lub innej ulubionej, założyć miarkę, miksować 2min/obr.10.
4. Podawać od razu w towarzystwie ugotowanego na parze brokuła.
source
(1595)