Przepis na tę konkretną zupę, którą przygotowałam
Składniki:
-1 średniej wielkości dynia
-4 lub 5 marchewek
-1/2 dużej papryki lub 1 mała
-szczypiorek/cebulka
-puszka mleczka kokosowego
-3/4 ząbki czosnku
-przyprawy (sól, pieprz czarny, papryka słodka, cynamon, chili)

Sposób przygotowania:
1. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie robimy ze szczypiorkiem/cebulą.
2. Następnie przygotowujemy dynię (po przekrojeniu wyciągamy ze środka pestki oraz miąższ, odcinamy skórę), a następnie pokrojoną w kawałki układamy na uprzednio rozłożonym na blaszce papierze do pieczenia. Przyprawiamy dowolnie, u mnie był to pieprz i sól.
3. Tak przygotowaną dynię pieczemy w temp. 220 stopni Celsjusza przez ok. 15 min.
4. Pokrojoną marchewkę i szczypiorek podsmażamy na oliwie/oleju, dodajemy przyprawy oraz czosnek. Podsmażamy jeszcze chwilę, a na sam koniec dodajemy sos sojowy (na oko). Zdejmujemy z ognia.
5. Upieczoną dynię (musi być miękka po nakłuciu ją widelcem) dodajemy do podsmażonych warzyw i blendujemy aż powstanie nam „puree”.
6. Następnie dodajemy stopniowo mleczko kokosowe cały czas blendując.
7. Przygotowaną zupę podgrzewamy, sprawdzamy jej smak i ewentualnie dodajemy preferowane przyprawy.
Smacznego!

Znajdziesz mnie jeszcze tutaj:
INSTAGRAM:
TUMBLR:
GRUPA NA FB:

source

(3)

FOODporn.pl ZUPA KREM Z DYNI | wegański prosty przepis na studencką kieszeń

About The Author
-