Do przygotowania zupy potrzebujemy:

1 średnią dynię
pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler, liść kapusty, natka pietruszki)
cebula
ząbek czosnku
ok. 1 cm imbiru
szynka parmeńska
160 g mleka kokosowego
160-200 g śmietany kremówki (30%)
5 kromek chleba tostowego
olej (może być smakowy, np. czosnkowy) sól i pieprz do smaku
kostka rosołowa
Przygotowujemy wywar. Do 2l wody dodajemy pokrojona w kostkę włoszczyznę i czosnek. Cebulę opalamy nad gazem i w całości wrzucamy do wywaru. Solimy, pieprzymy lub dodajemy 2 kostki rosołowe.

Dynię kroimy na kawałki. Oczyszczoną (ale ze skórą) wkładamy do piekarnika na 180 st. C na około 40-50 min. Czas uzależniony jest od wielkości dyni. Wyciągnięta dynia powinna być miękka, ale nie spalona.

Upieczony miąższ zdejmujemy ze skóry łyżką i wrzucamy do wywaru. Tak przygotowana dynia nada zupie delikatny posmak wędzonki. Wrzucamy imbir. Idealny na jesienne chłody. Gotujemy kilka minut i bardzo dokładnie blendujemy. Do zupy dodajemy mleko kokosowe, śmietanką oraz natkę pietruszki.

Chleb tostowy kroimy na kosteczkę, pozbywamy się skórek. Smażymy na małej ilości oleju, może być smakowy, np. czosnkowy. Szynkę parmeńską układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy tak długo, aż zrobią nam się mięsne chipsy.

Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z wcześniej przygotowanymi grzankami i chipsami z szynki parmeńskiej.

Smacznego

source

(738)

FOODporn.pl Zupa krem z dyni

About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>