Witam serdecznie
Dzisiaj zaproponuję przepis na zupę kartoflaną z zacierką, zupa jest bardzo smaczna i syta ale muszę zaznaczyć że dość tłusta więc idealnie nadaje się na chłodniejsze dni.

Będziemy potrzebować:
na wywar:
kawałek kurczaka (ja przygotowałam z 1 ćwiartki
i 2 skrzydełek)
kawałek pora
kawałek selera (około 50 g)
2 marchewki (około 150 g)
1 cebula
1 pietruszka (około 60 g)
2-3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
oraz 2,5 litra wody

do zupy:
2 litry czystego wywaru
250 g boczku wędzonego
około 600 g ziemniaków
3 średnie cebule (około 150 g)
do smaku sól, pieprz

na zacierkę:
100 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli

Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje , na którym znajduje się dokładny opis przygotowania zupy kartoflanej z zacierką. Jeżeli na filmie pokazałam coś nie dokładnie to w przepisie na blogu na pewno to opisałam dokładniej.

i zachęcam również do polubienia Babci na Facebook :)

Pozdrawiam serdecznie

source

(8879)

FOODporn.pl Zupa Kartoflana z Zacierką

About The Author
-

6 komentarzy

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>