Zupa kalafiorowa z dodatkiem śmietany i zielonego koperku jest bardzo smaczna. Polecam i życzę smacznego !!!
Zupa kalafiorowa – przepis:
Składniki:
– 1 duży kalafior
– ok. 700-800 g żeberek wieprzowych
– 2 l wody
– 4 małe marchewki
– 2 średnie pietruszki
– ½ średniego selera
– duży por – biała część
– 4-5 średnich ziemniaków
– 3-4 łyżki łodyg kopru
– 2-3 łyżki „ jarzynki”
– ½ łyżeczki kminku
– 200 ml śmietany 18% do zup
Przygotowanie:
• żeberka zalewam wodą, dodaję drobno pokrojone łodygi kopru i 1 łyżkę „ jarzynki”
• marchew, pietruszkę i seler trę na tarce o grubych oczkach
• por kroję wzdłuż, potem w poprzek na ok. 0,5 cm kawałki
• warzywa dodaję do gotującej się zupy
• kalafior dzielę na różyczki, łodygi kalafiora kroję na drobno i dodaję do zupy
• część różyczek zostawiam – dodam je później
• zupę gotuję na minimalnym grzaniu ok.2 godz. do miękkości żeberek
• smakuję, jeśli trzeba dodaję „jarzynkę” do smaku
• ziemniaki obieram, myję i kroję w drobną kostkę
• pod koniec gotowania dodaję ziemniaki i resztę kalafiora, gotuję do miękkości
• zupę zabielam zahartowaną śmietaną (mieszam ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy)
• na koniec dodaję posiekany koperek

Zupa kalafiorowa ugotowana na żeberkach i włoszczyźnie stanowi samodzielne danie. Jest bardzo smaczna, dodatek zielonego koperku nadaje zupie wiosenny bardzo wyjątkowy smak.
Wszystkim polecam i życzę smacznego !!!

source

(19524)

FOODporn.pl Zupa kalafiorowa

About The Author
-