Wypróbuj przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z kminkiem i pieczoną papryką –
SUBSKRYBUJ –
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

SKŁADNIKI:
1 kg gulaszu wołowego lub wieprzowego
10 g kminku, roztartego w moździerzu
3 średnie cebule, pokrojone w kostkę 1 x 1 cm
300 g ziemniaków
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
50 g mąki pszennej typu 650
20 g masła
3 czerwone papryki
5 g ostrej papryczki w proszku
20 g świeżego imbiru
3 liście laurowe
1 cytryna, sparzona i zahartowana
5 g słodkiej papryczki w proszku
olej słonecznikowy
sól
biały pieprz

Śledź naszą ofertę –
Odwiedź Kuchnię Lidla –
Polub nas na Facebooku –
Nasz Instagram –
Przypnij nas –

source

(147167)

FOODporn.pl Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką – Karol Okrasa – Przepisy Kuchni Lidla

About The Author
-

17 komentarzy

  • Eva Hartman
    Reply

    Witam panie Karolu, bardzo podobała się pana prezentacja tej zupy, muszę się przyznać ze oglądam pana gotowanie w Stanach Zjednoczonych. Oglądając pana prezentacje pozwoliło mi sobie wyobrazić smak tej zupy. To jest klucz tej prezentacji. Dziękuje. Pozdrawiam.

  • Robert K.
    Reply

    Pan Karol mojej żonie przypadł pan szczególnie do gustu :))) zawsze się podśmiewa mówiąc mi że często gotuje podobne dania jak pan Karol, jednak tylko ja tyję a pan cięgle wygląda super fit ;P pozdrowienia panie Karolu

  • DLC Music
    Reply

    Pochwalę się stworzoną wersją gulaszu prze ze mnie:

    -Zamiast mięsa serduszka 0.5 kg;

    -cebule z czosnkiem robię tak jak na filmiku tylko bez skórki;

    -jedną pokrojoną w kostkę paprykę przesmażam 4-5 minut do intensywnego zapachu, na dużym ogniu, intensywnie mieszając by nie czerniała; (Smażę na w dużym garnku, gdyż duża powierzchnia zwiększa efekt usmażenia, bo gdy wrzuci się do małego naczynia to zaczynają takie produkty jak cebula, papryka czy pomidor po prostu się częściowo gotować gdyż nie dotykają bez pośrednio gorącego dna i tłuszczu, a i tak garnek posłuży nam do złączenia wszystkiego)

    -dodaje 2 pomidory pokrojone w kostkę do papryki ;

    -na rozgrzaną też patelnie wrzucam na 4 minuty przekrojone na pół żołądki żeby usmażyły się do szarego koloru ze wszystkich stron;
    równolegle wstawiam wodę tak żeby przykrywało (lub lepsze piwo typu koźlak ciemny najlepsze jest czeskie to łatwo dostępne z typu koźlak ), wrzucam do piwa liść laurowe i 2,3 ziarenka ziela angielskiego. (Dodaje ziele angielskie i liść laurowy teraz, bo szybciej będą mogły się ugrzać w płynie tym lepiej a nie chce za długo gotować gulaszu w samym płynie gdyż wole żeby jak najdłużej dusił się już z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Wtedy sos staje się lepszy im dłużej się gotuje)

    -Wrzucamy 2 cebule pokrojone w paski z czosnkiem do papryki i pomidora;

    Jak mięso nam szybciej się usmaży to wrzucamy je do garnka z papryką i pomidorem ciągle grzejąc. by mięso nie traciło na temperaturze dlatego też grzejemy piwo lub wodę, a przy okazji szybciej przegryzie się z papryką i pomidorem;

    -zalewamy wszystko naszym piwem lub wodą z liściem laurowym, ale nie wrzątkiem i pod przykryciem na średnim ogniu 5 minut duszenia;

    TERAZ WAŻNE:
    Używam przypraw: majeranek, ziarna zmielone kolendry, ostra papryka mielona lub lepsza świeża, cynamon, imbir; Lecz cynamon dodaję pod koniec wraz z solą, cukrem i pieprzem, (Bo zbyt długo gotujący się cynamon zaczyna psuć potrawę a pieprz traci ten fajny aromat pieprzności, a sól wrzucona za wcześnie może przeszkadzać w uzyskaniu miękkiego mięsa oraz wraz tak jak cukier można dodać mniej by uzyskać odpowiednie doprawienie jak się nie ugotuje razem z resztą tylko podgrzeje z resztą )

    -PO 5 minutach dodaję dwa koncentraty duże pomidorowe, papryka ostra wg uznania ostrości, choć uważam, że jak się chce czuć pełny smak potrawy to ostrość ma tylko podkreślać, że to jest gulasz a nie męczyć do łez, łyżkę majeranku i łyżeczkę lekko czubate imbiru, kolendrę, mieszam dokładnie i odstawiam na na nie za mały ale też nie średni ogień tak, żeby się gotował, ale nie za szybko bulgotał tak na 20 minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając;

    – teraz dodaję cukier i łyżkę cynamonu i dostawiam na 10 minut;

    – Odstawiam do przestudzenia tak żeby było jeszcze dość ciepłe ale gorące i dodaję sól i pieprz i tak można podawać (ewentualnie doprawić solą i pieprzem już na talerzu)

    Wypracowanie mi wyszło, przepraszam.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>