Przepis na doskonałą, gęstą i pożywną zupę, wspaniale rozgrzewającą. Gorąco polecam na chłodne dni !!!
Składniki:
– 500 g wołowiny gulaszowej
– 1 słoik pomidorów w przecierze ( lub puszka krojonych pomidorów + 2 łyżki przecieru pomidorowego)
– 1 duża marchewka
– 1 duża pietruszka
– 1 puszka czerwonej fasoli
– ½ puszki kukurydzy ( 5- 6 łyżek)
– 2 zielone papryki
– 3 ziemniaki
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– mąka do otaczania mięsa
– oliwa do smażenia
– sól, pieprz, ostra papryka, oregano, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
– ok. 500 ml rosołu wołowego
Sposób przygotowania:
• z papryki usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę ok. 1 x 1 cm, tak samo kroję marchew, pietruszkę i cebulę
• mięso otaczam w mące i smażę w garnku kilka minut na rozgrzanej oliwie
• mięso doprawiam mieloną papryką i pieprzem
• do mięsa dorzucam cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę do zeszklenia
• dorzucam marchew i pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie. zalewam wodą, aby woda przykryła mięso i warzywa, solę
• gdy mięso jest prawie miękkie dorzucam obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, dolewam rosół wołowy, gdy ziemniaki są prawie miękkie dodaję paprykę, gotuję ok. 5 min.
• na koniec dodaję pokrojone pomidory wraz z przecierem, odcedzoną fasolę i kukurydzę, doprawiam do smaku

source

(129)

FOODporn.pl Zupa gulaszowa po meksykańsku

About The Author
-