Przepis na przepyszną, aromatyczną jarską zupę grzybową. Gorąco polecam i życzę smacznego !!!
Składniki dla 4-5 osób:
– 500 g grzybów leśnych
– 1,5 l bulionu z kostki
– 1 mały seler
– 1 pietruszka
– 1 por – biała część
– 1 duża marchewka
– 2 średnie cebule
– ok. 150 ml śmietany 18%
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2-3 łyżki masła
– kilka ziaren pieprzu
– sol, pieprz mielony do smaku
– siekany świeży koperek
Przygotowanie: ( czas ok. 1 godz.)
• grzyby oczyszczam, płuczę pod bieżącą zimną wodą, kroję na mniejsze kawałki
• seler pietruszkę i marchew trę na tarce o grubych oczkach, wrzucam do gotującego się bulionu
• pora kroję w pół plasterki, a cebulę w kostkę
• masło rozgrzewam na patelni dodaję cebulę i pora, podsmażam do zrumienienia
• większość cebuli i pora wrzucam do zupy, dodaję też kilka ziaren pieprzu
• do reszty cebuli i pora dodaję masło, gdy się rozpuści wrzucam grzyby i smażę mieszając od czasu do czasu aż cały płyn odparuje a grzyby się lekko zrumienią
• grzyby dodaję do zupy, gotuję ok. 30 min.
• doprawiam do smaku solą i pieprzem
• do śmietany dodaję mąkę, mieszam, hartuję gorącą zupą i po wymieszaniu wlewam do zupy, gotuję kilka minut na najmniejszym grzaniu
• zupę grzybową można podawać z ugotowanym drobnym makaronem posypaną posiekanym koperkiem

Zupa ze świeżych grzybów leśnych jest bardzo smaczna, niezwykłego smaku dały tej zupie grzyby podsmażone na maśle i świeży koperek. Gorąco polecam i życzę smacznego !!!

source

(27510)

FOODporn.pl Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

About The Author
-

5 komentarzy

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>