Zupa Grzybowa idealna na wigilijny stół :)
Składniki :

300 dag suszonych grzybów
pół średniej wielkości cebula – pokroić w kostkę
3 łyżki oleju
łyzka masła
natka pietruszki – posiekać
średnia marchewka – pokroić w plasterki
2 średnie ziemniaki – skroić na kostkę
3-4 łyżki śmietany 18%

Przyprawy:
sól, pieprz, łyżka suszonego tymianku, parę listów laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego

Przyrządzenie:

Suszone grzyby dzień wcześniej obmyć pod bieżącą wodą,
a następnie zalać je wodą, aż przykryje górną część grzybów
i odstawić do lodówki na noc.
Na następny dzień odcedzić grzyby z wody. Wodę z grzybów zachować.
Grzyby na samym początku wrzucić na suchą – rozgrzaną patelnię,
tak by odparowała woda. Po około minucie dodać 3 łyżki oleju.
Za około 2 minuty dodać cebulę i łyżkę masła. Następnie smażyć okolo 3 minut.
Zdjąć z ognia.
Średniej wielkości garnek zalać do połowy wodą, posolić 1 łyżeczką, zagotować.
Do gotującej się wody dodać marchewkę i pietruszkę – gotować 4 minuty.
Następnie dodać ziemniaki, jak również przyprawy – tymianek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie. W połowie czasu gotowania wlać wodę z moczonych grzybów,
jak również dodać wcześniej podsmażone grzyby. Na końcu zdjąć z ognia.
Jeśli mamy zamiar zabielić zupę, to wziąć smiętanę 18 % (3-4 łyżki) nalać do niej zupy,
wymieszać i całość dodać do zupy. Póżniej już nie doprowadzać zupy do wrzenia.
Na koniec posypać zupę pietruszką.
Smacznego :)

source

(478)

FOODporn.pl Zupa grzybowa z pietruszką i tymiankiem – Idealna na wigilijny stół – Święta Bożego Narodzenia

About The Author
-