Przepis na ugotowaną na mięsie i włoszczyźnie pyszną i sycącą fasolówkę. Gorąco polecam i życzę smacznego !!!
Składniki:
– 500 g drobnej białej fasoli
– 500 g żeberek wieprzowych
– 1 duża marchewka
– 1 średnia pietruszka
– 1 średni por
– ½ małego selera + 2 łodygi selera naciowego
– 3 duże ziemniaki
– po 1 łyżce cząbru i majeranku
– 1,5 – 2 l wody
– 2 małe płaskie łyżeczki soli
– ok. 150 ml śmietany
– natka pietruszki
Przygotowanie:
• przebraną fasolę przepłukuję zimną wodą, następnie zalewam przegotowaną letnią wodą i zostawiam na noc
• umyte mięso wkładam do garnka, dodaję fasolę, przyprawy ( bez soli ) i gotuję na małym ogniu
• umyte i obrane marchewki, pietruszkę i seler kroję w kostkę 1x1cm
• por i seler naciowy kroję w pół plasterki
• rozdrobnione warzywa dorzucam do garnka
• gdy zupa ponownie zacznie wrzeć zmniejszam grzanie i gotuję do miękkości mięsa i fasoli
• gdy mięso jest miękkie wyjmuję je z zupy
• do zupy dodaję obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, zupę solę
• gdy mięso lekko przestygnie wyjmuję kości i kroję na mniejsze kawałki, dodaję z powrotem do zupy
• na koniec do zupy dolewam zahartowaną śmietanę
• podaję posypaną natką pietruszki, zupa najlepsza jest na drugi dzień

source

(2176)

FOODporn.pl Zupa fasolowa

About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>