Przepis na wspaniałą zupę, bardzo bogatą w smaku dzięki dużej ilości warzyw i przypraw. Polecam na chłodniejsze pory roku, bo jest niezwykle energetyczna !!!
Składniki:
– ok. 400 g żeberek wieprzowych
– ok. 120 g wędzonego boczku
– pęczek włoszczyzny
– 3 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1 czerwona papryka
– 4 duże ziemniaki
– kilka gałązek natki pietruszki ( część natki drobno siekam)
– kilka gałązek lubczyku
– kilka gałązek naci selera
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kilka liści laurowych
– 1 łyżka majeranku
– sól, pieprz, ostra papryka do smaku
– ok. 100 ml kwaśnej śmietany
– 1 łyżka mąki
– 2 l wody
Sposób przygotowania:
• marchew, pietruszkę, seler obieram zostawiam w całości
• pora przecinam wzdłuż a następnie kroję na pół talarki, wrzucam do garnka
• natkę pietruszki razem z gałązkami lubczyku i selera związuję białą bawełnianą nicią, wrzucam do garnka dodaję umyte żeberka i włoszczyznę a także przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i ½ łyżki soli wszystko zalewam wodą i gotuję do miękkości warzyw i mięsa
• z papryki wycinam gniazda nasienne, następnie kroję w cienkie paseczki a potem w kostkę
• cebulę kroję w kostkę
• czosnek kroję w cienkie plasterki
• boczek wędzony kroję w słupki
• na zimną patelnię wrzucam wędzony boczek włączam grzanie i smażę, do podsmażonego boczku dodaję cebulę, gdy się zeszkli dodaję paprykę i czosnek, dolewam 1-2 chochelki wywaru, dodaję koncentrat pomidorowy i duszę pod przykryciem do miękkości
• międzyczasie obieram ziemniaki i kroję w drobną kostkę
• z wywaru wyjmuję żeberka i warzywa oraz wyjmuję i wyrzucam związane nicią natki
• do wywaru dodaję ziemniaki, gotuję do miękkości
• międzyczasie kroję w kostkę ostudzone warzywa a z żeberek usuwam kości i także kroję w kostkę
• gdy ziemniaki zmiękną dodaję do zupy warzywa i mięso oraz zawartość patelni wszystko mieszam i doprawiam do smaku pieprzem, papryką, roztartym w dłoniach majerankiem i ewentualnie solą
• mąkę mieszam ze śmietaną, zahartowuję kilkoma łyżkami zupy, wlewam do zupy, chwilę gotuję aby mąka się rozkleiła
• zupę podaję z kleksem kwaśnej śmietany posypaną natką pietruszki

source

(2109)

FOODporn.pl Zupa cygańska

About The Author
-