About The Author
-

29 komentarzy

  • Justyna J
    Reply

    Przepis fajny ale mógłby trwać połowę krócej.Po co komu patrzeć jak ktoś męczy się z przewroceniem każdego kawałka wątróbki.

  • eliot44
    Reply

    Ja też smażę oddzielnie. Jeśli wykorzystuję jedną patelnię, najpierw przyrządzam cebulę. Moim zdaniem, jeżeli surową wątrobę dodamy bezpośrednio do cebuli (jak proponują niektórzy), zacznie się w pierwszej chwili gotować (zamiast smażyć), zwłaszcza przy większej ilości produktów. Wolę, żeby wątróbka od pierwszego kontaktu z tłuszczem zaczęła się z wierzchu przysmażać, dzięki czemu większość soków zamykamy wewnątrz. Solę i pieprzę dopiero po usmażeniu, choć ponoć wątrobie drobiowej nie zaszkodzi, jeżeli posolimy ją wcześniej. Wracając do cebuli, w mojej wersji, oprócz soli i pieprzu, zawsze obecny jest majeranek – kapitalnie podkręca smak. W wersji wzbogaconej, kiedy cebulka jest wstępnie skarmelizowana (nabiera bursztynowego odcienia), dorzucam jabłko, najlepiej kwaskowate i twarde, pokrojone w niedbałą kostkę. Czekam, aż się lekko zeszkli. Tak przygotowaną cebulkę mieszam z wątróbką, ewentualnie podlewam odrobiną wody (chyba, że ktoś ma pod ręką białe wino), duszę jeszcze jakieś 2-3 minuty i voilà. Jako dodatki proponuję ziemniaczane purée z masłem (odrobina, dla nadania aksamitności) i sałatkę z kiszonych ogórków. Zresztą zwykły ogórek z beczki też wystarczy, żeby było smaczliwie.

  • Tereda A
    Reply

    Po co smażyć oddzielnie? Ja smażę razem i jest pysznie? cebulę solę i pieprzę , podsmażam chwilę i wrzucam wątróbkę bez mąki.

  • Wioletta Bartosiewicz
    Reply

    Nie chcę się wymądrzać ale nakłuwanie wątróbki spowoduje że wszystko z niej wycieknie i stanie się sucha…:) noo ale to tylko moje spostrzeżenie:) a noża gratuluję hehe pozdrawiam:)

  • Elzbieta Posmyk
    Reply

    Wg przepisu P. Gumowskiej, / tytuł: Od ananasa do ziemniaka/ wątróbkę, każdą, moczę w mleku co najmniej 2 godziny /mleko wyciąga toksyny, które wątroba właśnie wyłapuje z organizmu/, a potem smażę na różne sposoby, najczęściej z cebulką.

  • MrSqnsqn
    Reply

    Zapoznawszy sie z przepisem nabralem ochoty na watrobke, poszedlem kupilem kilogram drobiowej, juz pokroilem i wrocilem przyjrzec sie z opisem jeszcze raz ….teraz moja maka konkluzja:
    Gdzie jest miejsce na sol w tym przepisie ja sie pytam? bo w skladnikach jest a w przygotowaniu nie trzymalas solniczki w reku… dzieki bogu za misia, daje lape w gore:P

  • Michał Kowalski
    Reply

    A TAK PRZY OKAZJI…można na koniec do wątróbki dodać naturalny jogurt lub śmietanę tylko uważajcie by się wam nie zważyła jest o niebo lepsza ,delikatniejsza :)

  • Michał Kowalski
    Reply

    KOBIETO CO TO MA BYĆ?!! OD KIEDY ODDZIELNIE CEBULĘ SMAŻYMY OD WĄTRÓBKI ??!!!
    Ludzie po prostu obruszcie mąką wątróbkę zamiast ją obtaczać a wątróbką można smażyć na czym chcecie oliwie oleju lub maśle … następna sprawa nie trzeba każdej wątróbki po kolei odwracać przecież to sieroctwo po prostu mieszajcie w miarę często i nie smażcie długo bo zrobi się twarda soli się na końcu prawie bo tak że zrobi się twarda . A co do cebuli w trakcie smażenia dodajcie do potrawy .DZIĘKUJĘ I SMACZNEGO

  • MrDziunek
    Reply

    Dzięki Ci za tyle wspaniałych przepisów. Coś ode mnie: jesli chcesz aby wątróbka miała chrupiącą skórkę, zamiast zwykłej mąki użyj ziemniaczanej. Pozdro.

  • Kotlet.TV
    Reply

    @krokeman moczona w mleku jest delikatniejsza :) przynajmniej takie są moje odczucia :) solą ja delikatnie sypię, a wątróbkę lubię podsmażoną dobrze ;-) moja zawsze jest bardzo mięciutka :) widzisz każdy ma jakiś swój pomysł :) pozdrawiam

  • Perła Oceanu
    Reply

    Smakowicie wygląda.. ja robię tak samo wątróbkę , z tym ze nie moczę w mleku… ale tym razem spróbuję tak jak Ty robisz…Dzięki:) Pozdrawiam

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>