Hej! W tym odcinku przepis na klasyczny placek lotaryński czy Quiche lorraine. Niech nie odstrasza Was nazwa :) .. przygotowanie może jest ciut czasochłonne, ale sam przepis jest na prawdę prosty. Przepis na spód i masę jest na tyle uniwersalny, że „wkład” możecie dowolnie podmieniać. Polecam Wam połączenia; kozi ser z porami podsmażonymi na maśle, grillowaną cukinię z serem feta oraz tartę nicejską czyli tuńczyk, oliwki, fasolka szparagowa zielona oraz karczochy. Smacznego!

Spód tarty;
250g mąki pszennej
150g masła
1 jajko
20ml zimnego mleka
szczypta soli

Do miski wsypujemy 250g mąki pszennej i wrzucamy do niej 150g masła pokrojonego w mniejsze kostki. Te dwa składniki dynamicznie zagniatamy w misce bądź traktujemy mikserem. Dodajemy jajko, mleko i sól, mieszamy i wysypujemy na stolicę. Zagniatamy aż do uzyskania gładkiego ciasta o jednolitej konsystencji. Kulkę zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Masa jajeczna;
200ml śmietanki 30%
150g mascarpone
3 żółtka
2 jajka
szczypta soli
łyżeczka gałki muszkatołowej

Do miski wlewamy śmietankę a następnie żółtka i jajka. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach. Następnie dodajemy mascarpone, sól i gałkę i znów miksujemy aż do połączenia się składników. Wsadzamy do lodówki :)

Składniki czyli środek;
250g boczku
150/200g tartego sera gruyere lub np. cheddar
1op. karczochów ok. 200g
Lub każde inne, które sobie wymarzycie :)

Boczek koniecznie podsmażamy na patelni. Aby podkręcić jego smak możemy dodać np. łyżkę miodu :)
Karczochy kroimy a ser trzemy na tarce o grubych oczkach.

PRZYGOTOWANIE:
Po godzinie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je tak aby starczyło na spód oraz boki formy. Formy niczym nie smarujemy!!
Po wylepieniu formy nakłuwamy spód widelcem. W między czasie piekarnik nastawiamy na 180 stop, termoobieg. Zakrywamy całe ciasto folią aluminiową błyszczącą stroną do „twarzą” do ciasta. Obciążamy folię np. grochem, fasola lub po prostu ryżem i wstawiamy do piekarnika na 15min.
Wyciągamy tartę i usuwamy folię i obciążenie a nastepnie ponownie wstawiamy tym razem na 13min.
Przechodzimy do ostatniej fazy; na zarumieniony placek nakładamy nasze składniki warstwowo; boczek, trochę sera i karczochy. Całość zalewamy masą jajeczną i posypujemy resztką sera.
Wstawiamy tartę do zapieczenia aż na 40min.
Voila!

source

(3615)

FOODporn.pl [Ugryź Mnie] Robimy Quiche lorraine czyli placek lotaryński! Odcinek 4

About The Author
-