Tartaletki z kremem cytrynowym i kwiatami jadalnymi

(trudność: łatwy, czas: 30 min. + chłodzenie)

Przywołujemy wiosnę! Skoro, póki co, inne sposoby zawodzą, może uda się deserem? Tym razem proponujemy Wam tartaletki bez pieczenia, z intensywnie cytrynowym kremem. Ale to nie koniec! Dodajmy prażone płatki kokosowe, a także odrobinę kolorowych kwiatów jadalnych… czy to nie brzmi jak słońce na talerzu? :)

Spód (4 tartaletki Ø 9 cm):
115 g herbatników
20 g orzechów laskowych
35 g białej czekolady
40 g roztopionego masła

Krem cytrynowy:
65 g cukru pudru Cukier Królewski
2 jajka
2 cytryny (sok i otarta skórka)
65 g zimnego masła, pokrojonego

Dekoracja:
20 g płatków kokosowych
płatki kwiatów jadalnych (fiołki, bratki, chabry itp.)

Połamane herbatniki, orzechy laskowe oraz podzieloną na kostki czekoladę mielimy w malakserze wraz z masłem na mokry piasek. Jeśli masa jest zbyt luźna, można przed wylepianiem foremek krótko schłodzić ją w lodówce (wystarczy kilka minut – szybko zastyga). Grzbietem łyżeczki budujemy najpierw brzegi ciastek, następnie wypełniamy równomiernie spód i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Foremki powinny mieć ruchome dno; tartaletki można też podać w naczynkach ceramicznych, jednak nie uda się ich wyciągnąć.

Do wyciśniętego z cytryn soku wbijamy jajka, łączymy składniki z pomocą rózgi. Dodajemy otartą skórkę oraz cukier puder, ponownie mieszamy. Ciągle ubijając podgrzewamy składniki w kąpieli wodnej (czyli w żaroodpornym naczyniu ustawionym nad gotującą się wodą w taki sposób, by spód miski nie stykał się z wrzątkiem). Gdy masa będzie gorąca, dorzucamy po kawałeczku masła, cały czas mieszając. Podgrzewamy do zgęstnienia. Gotowy krem przecedzamy przez sito. Po chwili studzenia wykładamy go na tartaletki i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Płatki kokosowe podprażmy lekko na patelni. Posypujemy nimi tartaletki, wierzch dekorujemy płatkami kwiatów.

source

(571)

FOODporn.pl Tartaletki z kremem cytrynowym i kwiatami jadalnymi

About The Author
-