Pyszna tarta z porem.

Moja strona na Facebook:

skladniki na ciasto :
250 gr maaki
125 gr zimne Maslo
1 jajko duze.(Gdybyscie mieli zbyt male jajko dodac 2-3 lyzki zimnej wody)
szczypta soli i pieprzu

ze skladniköw zagniesc ciasto,uformowyc kulke i odlozyc do ladöwki na godzine. po tym czasie wylozyc ciasto na posmarowana maslem forme do tarty o srednicy 26 lub 28 cm.spöd naklöc widelcem i podpiec 10 min w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni göra döl.

skladniki na nadzienie:
3 dlugie pory,1 marchewka,1 duza cebula ,zabek czosnku
söl,pieprz.czerwona papryka
por,pokroic na plasterki,marchewke zetrzec na tarce o duzych oczkach,cebule i czosnek posiekac.calosc podpiec 2-3 minuty na oleju ,nastepnie dodac 3-4 lyzki wody i calosc dusic ok.7-8 minut.doprawic przyprawami.
sos:
200 ml kwasnej smietany
100 ml smietany kremöwki
2 jajka
söl,pieprz,papryla
jesli ktos lubi dodac wedzona szynke pokrojona na male kawalki lub boczek
150 gr startego sera gauda.
smietany ,jajka,przyprawy i boczek wymieszac,doprawic przyprawami,dodac polowe sera.wymieszac.
gdy podduszony por sie nieco wychlodzi wmieszac do niego mieszanke smietanowa,nastepnie wlac na ciasto i posypac reszta sera. calosc piec w rozgrzanym piekarniu do 180 stomni g/d ok 40 minut. po upieczeniu wychlodzic.najlepiej smakuje letnie lub na zimno.

source

(16231)

FOODporn.pl Tarta z pora /Kasia ze slaska gotuje

About The Author
-