Tarta z jabłkami – bardzo prosty przepis – praktycznie nie może się nie udać! Najczęściej wykonuję go z szarą renetą, ale czasem z innym gatunkiem jabłek, jak np. ligol.

W filmie robię od razu 2 tarty, ale poniżej składniki na 1 ciasto.

Ciasto:
180g mąki
100g masła (zimne)
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub trochę zapachu waniliowego
1 jajko

Nadzienie:
3 jabłka (najlepiej szara reneta, ew. ligol)
1 jajko
1,5 łyżeczki cukru pudru (lub trochę mniej dla ligoli)
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub zapachu
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1-2 łyżki mąki
100ml szklanki śmietany kremówki

Można też użyć oczywiście prawdziwej wanilli lub cukru z prawdziwą wanilią – będzie lepiej!

source

(707)

FOODporn.pl Tarta z jabłkami – bardzo prosty przepis – kwestia smaku

About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>