Składniki:
CIASTO:
300 g mąki krupczatki
150 g zimnego masła
1 duże żółtko
3 łyżki zimnej wody
Szczypta soli

FARSZ:
75 g orzechów laskowych
10 brukselek
1/2 białej cebuli
250 g śmietany 18 %
100 g parmezanu
Sól, pieprz
2 jajka
Łyżka masła

Przygotowanie:
1. Połącz ze sobą składniki na ciasto ( możesz używać miksera lub rąk- ważne jest aby nie przegrzać ciasta)
2. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut
3. Posiekaj cebulę oraz brukselkę.
4. Rozgrzej na patelni łyżkę masła a następnie przesmaż na niej cebulę przez około 2 minuty, a potem dodaj brukselkę i smaż kolejne 5 minut.
5. W misce połącz śmietanę, starty parmezan oraz jajka.
6. Do takiej masy dodaj przesmażona cebule oraz brukselkę. Wymieszaj wszystko i dopraw solą i pieprzem.
7. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do natłuszczonej formy i uformuj, a następnie widelcem ponakłuwaj spod aby nie urósł.
8. Tak przygotowane ciasto przykryj papierem do pieczenia, a następnie wysyp na niego np. Suszona fasole, ryż czy ciecierzyce.
9. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie wyjmij ciasto, zdejmij papier do pieczenia i wylej farsz.
10. Na wierz posyp orzechami laskowymi i pokrojonym camembertem.
11. Piecz przez 25 minut.

source

(4132)

FOODporn.pl TARTA z brukselką | Damian Kordas

About The Author
-