Przygotowanie: Łukasz Kosielak |
Realizacja filmowa: FilmParrot | |

TARTA (MAZUREK) Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI
Ciasto kruche:
– 200g mąki pszennej 450
– 20g mąki ziemniaczanej
– 60g cukru pudru
– szczypta soli
– 85g zimnego masła
– 1 jajko '0′ lub '1′
Nadzienie:
– 400g gładkiego masła orzechowego
– 100g miękkiego masła
– 100g cukru pudru
Polewa:
– 125g śmietanki 30%
– 100g ciemnej czekolady
– 25g miękkiego masła

WYKONANIE
1. Z podanych składników zagnieść ręcznie lub mikserem kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylepić nim okrągłą formę do tarty o średnicy 20cm. Spód nakłuć widelcem. Formę z ciastem włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
3. Piekarnik nagrzać do 185°C. Piec tartę przez ok. 15 minut – do złotego koloru. Wyjąć ciasto i ostudzić.
4. Masło orzechowe, masło i cukier puder zmiksować. Wyłożyć na ostudzone ciasto kruche. Włożyć do lodówki.
5. Zagotować śmietankę i zalać nią posiekaną na kawałki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło i dokładnie wymieszać.
6. Wylać polewę na ciasto. Opcjonalnie udekorować masłem orzechowym. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

source

(506)

FOODporn.pl Tarta (mazurek) z masłem orzechowym

About The Author
-