Zapraszam do subskrypcji mojego kanału:

Tarta czekoladowa – Natalia w Kuchni

Składniki:

Ciasto kruche czekoladowe
2 szklanki mąki
1½ łyżki kakao
3 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody

Krem czekoladowy
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
25 g masła
175g gorzkiej czekolady
175g mlecznej czekolady
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche czekoladowe:

1. Zmieszać sypkie składniki w malakserze.
2. Następnie dodać masło miksować pulsacyjne na grudkowatą masę.
3. Dodać żółtka, zimną wodę i miksować przez 25-30 sekund.
4. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
5. Schłodzone ciasto przykryć folią spożywczą, rozwałkować i przełożyć do formy na tarte z wyjmowanym dnem o średnicy 26-28 cm, nadmiar ciasta odciąć.
6. Spód ciasta przykryć papierem do pieczenia. Rozsypać na wierzchu fasolę lub groch w celu obciążenia spodu przy pieczeniu.
7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na 15 minut. Ostrożnie usunąć papier do pieczenia z fasolą i piec przez kolejne 5 minut.

Krem czekoladowy:

1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki wrzucić do miski.
2. Do rondla wlać śmietankę kremówkę dodać masło, sól i zagotować.
3. Gorącą śmietankę wlać do czekolady, odczekać ok. 3 minuty (aby czekolada zmiękła) i wymieszać.
4. Krem czekoladowy wylać na spód ciasta i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin.

Muzyka:

Kevin MacLeod: George Street Shuffle – na licencji Creative Commons Attribution (
Źródło:
Wykonawca:

source

(61776)

FOODporn.pl Tarta czekoladowa | Natalia w Kuchni

About The Author
-

16 komentarzy

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>