TARTA CYTRYNOWA

Pełny #przepis poniżej:

Składniki (na 1 formę):
– 4 żółtka jaj
– 4 całe jajka
– 100g (1/2 szklanki) cukru
– 200 ml (1 szklanka) soku z cytryny
– skórki starte z 2 cytryn
– 150 g masła + odrobina do natarcia formy
– 1 spód do tarty
– cukier puder do posypania
– listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Natrzyj formę na #tartę masłem i wyłóż spodem do tarty.
3. Spód ciasta nakłuj widelcem, aby uniknąć powstawania wybrzuszeń podczas pieczenia.
4. Włóż do piekarnika na ok. 20 min.
5. Przygotuj #masę #cytrynową. Ubijaj w kąpieli wodnej żółtka jaj, całe #jajka, cukier, sok i skórkę z #cytryny.
6. Po połączeniu składników dodaj masło i mieszaj aż do uzyskania gęstej masy. Wystudź.
7. Wlej masę na podpieczony spód do tarty.
8. Piecz przez 6 minut.
9. Pozostaw tartę do ostygnięcia.
10. Podawaj posypaną cukrem pudrem i listkami świeżej #mięty.
Smacznego!

source

(51)

FOODporn.pl Tarta cytrynowa

About The Author
-