ENJOY SUMMER!
Dziś przygotowałam dla Was serowe szaleństwo! Zdrowa kuchnia to podstawa w moim życiu. Dlatego namawiam Was na moje pyszne potrawy. Zapraszam!

★ ROZWIŃ OPIS ★

Na sobie mam:
– sukienka X ERDEM
– buty
– kolczyki i bransoletka

Przepisy:

Tartinki z serem pleśniowym z miodem

Tartinka to rodzaj kanapki na jednej warstwie pieczywa (np. chleb, bułka, pieczywo chrupkie lub krakers), na której układa się dodatki, np. ser, warzywa, pastę rybną, jajeczną, itp.

– 4 kawałki ciemnego pieczywa ( dbamy o zdrowie ) 50 – 60 gr sera pleśniowego błękitnego
– 2-3 łyżki miodu gruszka (opcjonalnie)
– Orzechy włoskie ( opcjonalnie )
Kroję chleb, posypuję rozdrobnionym serem, polewam miodem, kładę gruszkę posypuję orzechami I zapiekam w piekarniku. Obserwuję by na serze pokazały się bąbelki I był lekko zarumieniony.

Makaron z pieczoną cebulą, orzechami oraz serem pleśniowym

– 2 czerwone cebule pokrojone w kliny
– 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
– 350 gr pasty bezglutenowej
– 150 gr mrożonego zielonego groszku
– 4 żółtka
– 40 gr sera pleśniowego
– 150 ml mleka roślinnego zamiast śmietany
– 100 gr rukoli
– Starta skórka z 1 cytryny oraz sok
– Garść orzechów włoskich
Rozgrzewam piekarnik do 220C. Kładę cebulę na papierze do pieczenia, polewam olejem, solę I pieperzę.
Piekę ok 15-20 min. W międzyczasie podgrzewam lekko osoloną wodę w garnku. Gdy zacznie się gotować dorzucam pastę I gotuję według przepisu ok 10-12 min. Ale ok 3 min przed końcem gotowania pasty dodaję zielony groszek. Odlewam wodę, przekładam wszystko na patelnię, dodaję troszkę oleju, dorzucam cebule oraz solę I pieprzę do smaku.
W osobnej misce mieszam żółtka, mleko, 1⁄2 mojej porcji sera. Przelewam wszystko na patalnię I mieszam gotując wszystko ok 1 min na wolnym ogniu. Na koniec dolewam sok z cytryny I wrzucam startą skórkę, orzechy I rukolę. Serwuję na talerzach I posypuję pozostałym serem.

Brokuły z pieczarkami I serem pleśniowym

– 450 gr brokułów
– 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
– 1 łyżeczka masła klarowanego
– 450 gr pieczarek
– 50 gr sera plesniowego
– Sól I pieprz
– Pieczywolub komosa ryżowa ( opcjonalnie)
Umyte różyczki brokułów wrzucam do gotującej się lekko osolonej wody I gotuję ok 3 min. Odcedzam wi przelewam zimną wodą. Odstawiam. W międzyczasie oczyszczam pieczarki, jeśli są duże kroje ja na plastry,.
Rozgrzewam masło klarowane na patelni I podsmażam pieczarki ok 5 min. Dodaję brokułu I mieszam wszystko. Podduszam ok 5 pod przykryciem. Serwuję I posypuję serem pleśniowym , pieprzę I solę. Odczekuję 2 min by ser sie lekko rozpuścił. Podaję z ciemnym pieczywem lub komosą ryżową.

Wpis na blogu:

Rzeczy o których mówię w filmie:

Współpraca/Collab : ewaszabatin@gmail.com

★ INSTAGRAM ★ :
★ BLOG ★ :
★ FACEBOOK ★ :

Producer: Ewa Szabatin
Director, camera & editor: Karolina Roszak

source

(5067)

FOODporn.pl SEROWE szaleństowo | ZDROWA kuchnia

About The Author
-