Rosół babci albo ugotowany przez mamę? Każdy to pamięta :-)
Kliknij tu, aby subskrybować mój kanał ►

Przepis w wersji tekstowej i mnóstwo wskazówek znajdziesz na moim blogu:

Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Ma być jak u babci? Przygotuj się zatem na spędzenie kilku godzin w kuchni. ;) Jedną z głównych tajemnic rosołu jest powolny sposób gotowania.

Dokładna lista składników podanych w filmie:
* woda – ja zawsze używam wody filtrowanej
* kawałęk mięsa wołowego – rostbeefu (ilość wołowiny zależna od tego, jak bardzo wyczuwalny ma być jej smak w rosole, 200 do 300 gram powinno być OK)
* kilogram porcji rosołowej z kurczaka (+ ewentualnie kilka skrzydełek) LUB jedna cała kura rosołowa
* jedna szyja indyka
* jedna duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
* jedna pietruszka (korzeń)
* kawałek selera
* jeden mały por
* 1 przypalona cebula z łupką (dla uzyskania lepszego koloru i klarowności)

przyprawy:
* dwa/trzy liście laurowe
* pięć ziaren ziela angielskiego
* pięć ziaren pieprzu czarnego
* sól – 1 płaska łyżeczka, przed końcem gotowania spróbuj rosół i dodaj soli w razie potrzeby

*** jeżeli mam w zapasie, dodaję kilka małych suszonych grzybów (ale nie jest to konieczny składnik)

Kliknij tu, aby subskrybować mój kanał ►

Instagram:

Twitter:
Facebook:

source

(184)

FOODporn.pl Rosół – Przepis na tradycyjną polską zupę

About The Author
-