Odc.217 – Remigiusz Rączka podróżuje Szlakiem Kulinarnym Śląskie Smaki. W Karczmie Wiejskiej w Jankowicach k. Pszczyny przygotowuje zupę z podgrzybków, golonko w warzywach i piwie i grillowane owoce. Składniki poniżej:
Zupa z podgrzybków
podgrzybki – 30 dag
cebula – 1 szt.
masło klarowane – 2 łyżki
bulion warzywny – 1 l
śmietana kremówka – 100 ml
świeży lubczyk – kilka gałązek
natka pietruszki – pół pęczka
sól, pieprz – do smaku
Golonka w warzywach i piwie
golonko przednie – 1 szt.
do wywaru:
cebula – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
seler – 0,5 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 0,5 szt.
kminek – 0,5 łyżeczki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 3 szt.
sól, pieprz – do smaku
na patelnię:
seler – 0,5 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 0,5 szt.
czosnek – 2 ząbki
masło klarowane – 2 łyżki
świeży tymianek – kilka gałązek
piwo jasne – 150 ml
sól, pieprz – do smaku
Owoce z grilla
pomarańcza – 2 plastry
ananas świeży – 2 plastry
jabłko – 2 plastry
maliny – 10 szt.
brzoskwinia – 1 szt.
miód – 2 łyżki
cynamon – 1 łyżeczka
source
(26043)