Remigiusz Rączka tym razem w śląskim ZOO przygotowuje wiosenne specjały – zupa szczawiową, grillowania karkówka na szparagach z cukinią oraz marcepanowe kartofelki. Składniki poniżej:

Zupa szczawiowa

szczaw – 2 garście
bulion drobiowo-wołowy – 3 l
ziemniaki – 0,8 kg
czosnek – 2-3 ząbki
śmietana kremówka – 250 ml
sól, pieprz – do smaku
jajka – 6 szt.

Grillowania karkówka ze szparagami

karczek wieprzowy – 1 kg
marynata:
musztarda ­– 1 kopiasta łyżka
ketchup – 1 kopiasta łyżka
czosnek – 2-3 ząbki
miód – 1 łyżka
oliwa – 50 ml
kmin rzymski – 1 łyżeczka
kminek cały – 1 łyżeczka
majeranek – 1 łyżeczka
tymianek – 1 łyżeczka
papryka wędzona – 1 łyżeczka
chilli – do smaku
sól, pieprz – do smaku

szparagi – 2 pęczki
cukinia – 1 szt.
oliwa – 50 ml
papryka, sól – do smaku

dip słodko-kwaśny:
ketchup – 2 łyżki
majonez – 2 łyżki
pieprz – do smaku

Marcepanowe kartofelki

cukier puder – 0,5 kg
ziemniak ugotowany – 1 szt.
aromat migdałowy – 1 łyżeczka
kakao ciemne – 2-3 łyżki

source

(29648)

FOODporn.pl Rączka gotuje – zupa szczawiowa, grillowania karkówka na szparagach, marcepanowe kartofelki

About The Author
-