Odc.176 – Remigiusz Rączka gotuje w restauracji „Ratuszowa” w Mikołowie na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”: zupę śledziową, udko z kaczki z czarnymi kluskami, tort agrestowy. Składniki poniżej:
Zupa śledziowa

śledź solony (typu Matjas) – 0,5 kg
cebula – 3 szt.
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 szt.
cukier – 2 łyżki
ocet – 80 ml
kwaśna śmietana – 1 szklanka
pieprz –1 łyżeczka

ugotowane ziemniaki – 1 kg
koperek – 0,5 pęczka

Pieczone kitko z kaczki

udko z kaczki – 4 szt.
sól morska – 1 łyżeczka
majeranek suszony – 1 łyżka
pieprz czarny – 1 łyżeczka
jabłka kwaśne – 2 szt.

czarne kluski:
ziemniaki gotowane – 1 kg
ziemniaki surowe – 1 kg
mąka ziemniaczana – 0,5 kg

buraczki z kminkiem:
buraki – 1 kg
cukier – 1 łyżka
ocet – ok. 2 łyżki
sól – do smaku
kminek cały – 2 łyżki
gorąca woda – 100 ml

Tort agrestowy

ciasto:
mąka pszenna – 125 g
żółtka – 4 szt.
margaryna – 100 g
cukier – 100 g
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
cukier wanilinowy – 1 łyżeczka

beza:
białka – 4 szt.
cukier – 3-4 łyżki
migdały (płatki) – 100 g

masa agrestowa:
agrest z kompotu – 450 g
kompot z agrestu – 250 ml
mąka ziemniaczana – 1 łyżka
cukier – 1 łyżka

bita śmietana:
śmietana kremówka – 500 ml
cukier – 1 łyżka

source

(22536)

FOODporn.pl Rączka gotuje – zupa śledziowa, udko z kaczki z czarnymi kluskami, tort agrestowy

About The Author
-