W tym odcinku jajko w roli głównej – zupa „ścierka”, karminadle z jajka z surówką marchewkowo-pomarańczową i wyśmienite bezy z kremem limonkowym. Składniki poniżej:

Zupa „ścierka”

mleko – 2 l
cukier – 3 łyżki
sól – do smaku

kluski ścierane:
mąka – 8 łyżek
żółtka – 2 szt.
całe jajka – 1 szt.
masło – 2 łyżki

Karminadle z jajka

jajka na twardo – 15 szt.
cebula – 2 szt.
masło – 1 łyżka
bułka – 1 szt.
mleko – 1 szklanka
jajka – 2 szt.
bułka tarta – 100 g
szczypiorek – 1 pęczek
pietruszka – 1 pęczek
przyprawy:
kozieradka, papryka wędzona,
lubczyk, czosnek niedźwiedzi
sól, pieprz – do smaku

surówka z marchwi i pomarańczy:
marchew – 1 kg
pomarańcze – 3 szt.
rodzynki – 100 g
cukier, sól, pieprz – do smaku

Bezy z kremem limonkowym

bezy:
białka – 8 szt.
drobny cukier – 56 dag
cukier wanilinowy – 1 op.
sól – szczypta
mąka ziemniaczana – 2 łyżki

krem limonkowy:
żółtka – 8 szt.
limonki – 4 szt.
masło – 180 g
cukier -8 łyżek

karmelizowany ananas:
ananas świeży – 0,5 szt.
cukier trzcinowy – 4 łyżki

source

(26546)

FOODporn.pl Raczka gotuje – zupa „ścierka”, karminadle z jajka, bezy z kremem limonkowym

About The Author
-

10 komentarzy

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>