W tym odcinku królują ryby. Pokazujemy, jak przygotować zupę rybną z kluseczkami z pstrąga i pstrąga na plackach ziemniaczanych z sosem borowikowym. Na koniec deser – jabłka pod kruszonką. Składniki potraw poniżej:

Zupa rybna z kluseczkami z pstrąga

głowy karpia – 2 szt.
pstrąg cały – 2 szt.
woda – 4 l
marchew – 2 szt.
pietruszka – 2 szt.
seler – 0,5 szt.
por – 0,5 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
liść laurowy – 4 szt.
chilli – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – 1 pęczek

kluseczki z pstrąga:
pstrąg ugotowany – 2 szt.
jajka – 3 szt.
bułka namoczona w mleku – 2 szt.
bułka tarta – 1 łyżka
mąka ziemniaczana – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku
koperek – 1 pęczek

Pstrąg na plackach z sosem borowikowym

pstrąg cały – 3 szt.
rozmaryn świeży – kilka gałązek
tymianek świeży – kilka gałązek
masło – 1 łyżka
czosnek – 3 ząbki
sól – 1 łyżka
do obtoczenia – mąka pszenna
do smażenia:
olej – 50 ml
masło – 5 dag

placki ziemniaczane z blachy:
ziemniaki – 5 szt.
cebula – 1 szt. (mała)
jajko – 2 szt.
mąka pszenna – 20 dag

sos borowikowy:
borowiki świeże lub mrożone – 20 dag
masło – 1 łyżka
cebula – 1 szt. (duża)
czosnek – 2 ząbki
wino białe półwytrawne – 100 ml
śmietana kremówka – 150 ml

Jabłka pod kruszonką
jabłka – 1 kg
orzechy włoskie – 50 g
cukier – do smaku (ok. 100 g)
cynamon – do smaku
gałka muszkatołowa – szczypta

kruszonka:
mąka pszenna – 28 dag
cukier – 15 dag
masło – 15 dag
żółtko – 1 szt

source

(11459)

FOODporn.pl Rączka gotuje – zupa rybna, pstrąg na plackach, jabłka pod kruszonką

About The Author
-