Odc.193 – Remigiusz Rączka ponownie odwiedza Browar Zamkowy Cieszyn, gdzie przygotowuje gramotkę – nietypową zupę piwną oraz schab marynowany w piwie z puree musztardowym i szałotem na wartko. Składniki poniżej:
Gramotka – zupa piwna

piwo jasne – 1 l
żółtka – 4 szt.
śmietana kremówka – 4 łyżki
cukier –1 łyzka
cebula – 1 szt.
masło – 1 łyżka
chilli – szczypta
gałka muszkatołowa – szczypta
cynamon – pół łyżeczki
kminek cały – pół łyżeczki
gożdziki mielone – szczypta
pieprz, sól – do smaku
twaróg – 25 dag
chleb pełnoziarnisty – 5 kromek

Schab marynowany w pwie

schab cały bez kości – 2 kg
marynata:
kwaśne piwo belgijskie – 0,3 l
olej – 50 ml
sól – 1 łyżka
kminek cały – 1 łyżeczka
papryka wędzona – 1 łyżka
pieprz czarny – do smaku

przecier pomidorowy –2 łyżki
marchew – 1 szt.
seler – 0,3 szt.
pietruszka – 1 szt.
cebula – 2 szt.
pomidory suszone w płatkach – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

puree musztardowe:
ugotowane ziemniaki –1 kg
masło – 7 dag
musztarda francuska – 3 łyżki
przyprawa do ziemniaków – szczypta
sól, pieprz – do smaku

szałot na wartko
ogórek kiszony – 3 szt.
jabłka –3 szt.
suszone pomidory – garść
cebula – 1 szt.
majonez – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

source

(5365)

FOODporn.pl Rączka gotuje – zupa piwna „gramotka” i schab marynowany w piwie

About The Author
-