W tym odcinku zupa-krem z ziemniaków, tapas z owocami morza oraz mus czekoladowy. Składniki poniżej:

Zupa-krem z ziemniaków

ziemniaki – 0,5 kg
czosnek – 2 ząbki
bulion – 1 l
wino białe wytrawne – 100-150 ml
por – 0,5 szt.
boczek wędzony – 100 g
śmietana kremówka – 100 ml
przyprawy:
papryka wędzona,
sól, pieprz- do smaku

na wierzch:
pestki z dyni – 50 g
olej z pestek dyni – 50 ml

podawać z chipsami
z suszonej szynki

Tapas z owocami morza

ośmiornica po galicyjsku:
ośmiornica – 1 szt.
oliwa – 1 łyżka
czosnek – 4 ząbki
świeży liść laurowy – 1 szt.
świeży rozmaryn – 1 gałązka
świeży tymianek – kilka gałązek
wino białe wytrawne – 200 ml
masło – 1,5 łyżki
ziemniaki – 50 g
pieprz cytrynowy, sól – do smaku
natka pietruszki – 0,5 pęczka

grillowane kalmary:
kalmary – 3 szt.
pomidory koktajlowe – 2-3 szt.
czosnek – 2 ząbki
oliwa – 50ml
masło – 0,5 łyżeczki
cytryna – 1 szt.
natka pietruszki – 0,5 pęczka

omlet ziemniaczany ze szpinakiem:
jajka – 2 szt.
ziemniaki gotowane – 100 g
czosnek – 2 ząbki
oliwa – 1 łyżka
masło – 0,5 łyżki
szpinak świeży – garść
chilli – szczypta
sól, pieprz – do smaku
Mus czekoladowy

śmietana kremówka – 175 ml
czekolada gorzka – 110 g
czekolada mleczna – 50 g
krem angielski – 50 g
wino typu marsala – 50 ml
herbatniki – 32 g
masło – 30 g

source

(7308)

FOODporn.pl Rączka gotuje- zupa-krem z ziemniaków, tapas z owocami morza, mus czekoladowy

About The Author
-