Odc.181 – Remigiusz Rączka przygotowuje zupę dyniową ze skórką cytrynową, kaczkę w sosie żurawinowym z ziołowymi ziemniaczkami oraz sernik kartoflany. Składniki poniżej:
Zupa dyniowa
dynia – 1 kg
bulion – 1 l
skórka z jednej cytryny
przyprawy do smaku:
gałka muszkatołowa,
imbir, cynamon,
kurkuma, pieprz, sól
na wierzch:
migdały w płatkach – 50 g
kwaśna śmietana – 4 łyżki
Kaczka w sosie żurawinowym
pierś z kaczki – 2 szt.
majeranek suszony – 1 łyżeczka
pieprz, sól – do smaku
pomarańcza – 2 plastry
czosnek – 2-3 ząbki
wino czerwone wytrawne – 100 ml
konfitura z żurawiny – 3 łyżki
ziemniaki ziołowe:
ziemniaki gotowane – 30 dag
masło – 5 dag
majeranek suszony
tymianek suszony,
pieprz ziołowy
Sernik kartoflany
ciasto kruche:
mąka pszenna – 30 dag
żółtka – 2 szt.
masło – 15 dag
cukier puder – 100 g
kwaśna śmietana – 1 łyżka
masa serowa:
twaróg półtłusty – 1 kg
ugotowane ziemniaki – 1 kg
jajka – 7 szt.
cukier wanilinowy – 1 op.
cukier – 1 szklanka
migdały (płatki) – 50 g
rodzynki – 100 g
sok i skórka z jednej cytryny
source
(39169)