Odc.180 – Remigiusz Rączka gotuje w „Zajeździe Kasztelańskim” w Orzeszu-Woszczycach na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”: zupę chrzanową, golonko po kasztelańsku na panczkraucie i ajerkuchy z jabłkami. Składniki poniżej:
Zupa chrzanowa

bulion mieszany – 1,5 l
boczek wędzony – 20 dag
chrzan tarty – 2-3 łyżki
śmietana kremówka – 100 ml
sól, pieprz – do smaku
jajka na twardo – 4 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
masło – 1 łyżka
szczypiorek – pęczek

Golonko po kasztelańsku

golonko zadnie – 2 szt. (ok. 80 dag)

marynata:
olej – 50 ml
przyprawy:
papryka słodka, chilli,
pieprz ziołowy, majeranek,
sól

smalec – 4 łyżki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 szt.
papryka słodka – 1 łyżeczka
woda – 1 l
piwo jasne – 300 ml
pietruszka – 1 szt.
marchew – 1 szt.
seler – 0,3 szt.
cebula – 2 szt.
czosnek – 3 ząbki

panczkraut:
boczek wędzony – 20 dag
ugotowane ziemniaki – 1 kg
kapusta kiszona – 0,5 kg
smalec – 1 łyżka
czosnek – 3 ząbki
cebula – 2 szt.
maggi, sól, pieprz – do smaku

Ajerkuchy z jabłkami

zsiadłe mleko – 400 ml
jajka – 2 szt.
mąka pszenna – 300 g
soda oczyszczona – 1 łyżeczka
cukier – 3 łyżki
jabłka – 2 szt.

source

(76397)

FOODporn.pl Rączka gotuje- zupa chrzanowa, golonko po kasztelańsku, ajerkuchy z jabłkami

About The Author
-