Odc. 213 – w Ustroniu Remigiusz Rączka przygotuje zupę cebulowo-piwną oraz żeberka w piwie z ziołowymi ziemniaczkami. Składniki poniżej:
Zupa cebulowo-piwna
piwo jęczmienne – 1l
bulion wołowo-drobiowy – 1l
cebula – 1kg
masło – 1 łyżka
czosnek – 1 ząbek
gałka muszkatołowa – szczypta
sól, pieprz – do smaku
chleb z młóta – 5-6 kromek
natka pietruszki
Żeberka w piwie
żeberka wieprzowe – 2 kg
piwo ciemne typu koźlak – 1l
olej – 50 ml
majeranek – 1 łyżeczka
czosnek – 4 ząbki
świeży rozmaryn – 1 gałązka
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5-6 szt.
kminek – 1 łyżeczka
papryka – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
Ziołowe ziemniaczki
ziemniaki – 1 kg
chmiel prasowany – szczypta
papryka – 0,5 łyżeczki
świeży rozmaryn – kilka gałązek
świeże oregano – kilka gałązek
świeża mięta – kilka listków
olej – 50 ml
sól, pieprz – do smaku
source
(30372)