Odc. 312 – Remigiusz Rączka odwiedza Węgierską Górkę, gdzie przygotowuje udziec wieprzowy z pieca po beskidzku, kacze udko na makaronie z sosem grzybowym. Składniki poniżej:
Udziec beskidzki z pieca

udziec wieprzowy bez szynki – 1 szt.
(wymoczony w solance)

czosnek – 1 główka
cebula – 2 szt.
ziele angielskie – garść
liść laurowy – garść
pieprz różowy – 1 łyżka
pieprz czarny – 1 łyżka
sól – 0,5 łyżki
papryka – szczypta
kmin rzymski – szczypta
czosnek niedźwiedzi – szczypta
świeży tymianek – garść
świeży rozmaryn – garść
oliwa z oliwek – 2 łyżki

dodatki:
cebula – 2 szt.
kapusta kiszona – 1,5 kg
grzyby leśne – 2 szt. (duże)
oliwa – 1 łyżka
boczek wędzony – 30 dag
papryka czerwona – 2 szt.
ugotowane ziemniaki – 0,5 kg

sos czosnkowy:
czosnek – 5 ząbków
jogurt naturalny grecki – 200 ml
majonez – 150 ml
miód – 1 łyżeczka
świeży tymianek – kilka gałązek

Kaczka a la Beskidian

udka kacze – 2 szt.
majeranek – 1 łyżka
kminek – 1 łyżka
miód – 1 łyżeczka
sos sojowy – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
pieprz – 1 łyżeczka
jabłko – 1 szt.

makaron z sosem grzybowym:
makaron krajka – 1 op.
grzyby leśne – 3 duże kapelusze
białe wino wytrawne – 200 ml
śmietana kremówka – 200 ml
sos sojowy – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
świeży tymianek – kilka gałązek
tarty parmezan – 50 g

source

(165)

FOODporn.pl Rączka gotuje – udziec z pieca, makaron z sosem grzybowym kacze udko

About The Author
-