odc.172 – Remigiusz Rączka przygotowuje zupę z czerwonej fasoli, steki jagnięce z sałatką z bryndzą i cynamonowe placuszki z karmelizowanymi śliwkami. Składniki poniżej:

Zupa fasolowa

czerwona fasola – 30 dag
bulion mieszany – 2 szt.
seler – 0,5 szt.
marchew – 2 szt.
masło – 1 łyżka
śmietana kremówka – 200 ml
jogurt z owczego mleka – 150 ml
sól, pieprz – do smaku

Steki jagnięce

udziec jagnięcy z kością – 60 dag

marynata:
świeży tymianek – kilka gałązek
świeży rozmaryn – kilka gałązek
oliwa – 50 ml
czosnek – 1 główka
pieprz – do smaku

do smażenia:
masło – 1 łyżka
oliwa – 1 łyżka

sól – do smaku na koniec

sałatka z bryndzą:
rukola – 2 garści
czerwona cebula – 1 szt.
pomidorki koktajlowe – 16szt.
bryndza – 100 g

sos winegret:
musztarda francuska – 2 łyżki
oliwa – 100 ml
sok z połówki cytryny
miód – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

Racuszki cynamonowe z karmelizowanymi śliwkami

mąka pszenna – 1 szklanka
cynamon – pół łyżeczki
jajka – 1 szt.
maślanka – 0,5 l
cukier – 4 łyżki
cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
sól – szczypta
olej – 2 łyżki

śliwki karmelizowane:
śliwki węgierki – 12 szt.
cukier trzcinowy – 4 łyzki
brandy – 40 ml
cynamon – szczypta
sok i skórka z połówki cytryny

source

(13268)

FOODporn.pl Rączka gotuje- placuszki cynamonowe ze śliwkami, zupa fasolowa, steki jagnięce, sałatka z bryndzą

About The Author
-