Odc.285 – Remigiusz Rączka odwiedza Zakopane, gdzie przygotowuje moskole, zupę-krem z bryndzy oraz jagnięcinę. Składniki poniżej:
Moskole

ziemniaki – 1 kg
jajko – 1 szt.
mąka pszenna – 3-4 łyżki
mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
masło – 0,5 kostki
czosnek – 6 ząbków
sól – szczypta

Zupa-krem z bryndzy

bryndza – ok. 1 kg
ziemniaki – 0,5 kg
seler – 20 dag
cebula – 2 szt.
czosnek – 3 ząbki
masło – 5 dag
bulion – 1,5 l
śmietana 30% – 0,5 l
sól, pieprz – do smaku
szczypiorek – 0,5 pęczka

Tatrzańska jagnięcina

comber jagnięcy – 80 dag

marynata:
jałowiec – parę ziaren
cząber – szczypta
czosnek – 2-3 ząbki
świeża mięta – gałązka
świeży rozmaryn – gałązka
oliwa – 50 ml

sól, pieprz – do smaku
masło – do smażenia
musztarda – 1 łyżka

panierka:
bułka tarta – 1 szklanka
pietruszka – 1 pęczek
świeży rozmaryn – gałązka
świeży tymianek – gałązka
oliwa – łyżka

sos dereniowy:
wino czerwone wytrawne – 100 ml
demi- glace – 3-4 łyżki
dereń – 10-15 owoców
masło – 5 dag

source

(3748)

FOODporn.pl Rączka gotuje – moskole, zupa-krem z bryndzy, tatrzańska jagnięcina

About The Author
-